Kuchnia francuska podstawą gotowania w ogóle

Dodane: 16-06-2014 17:02
Kuchnia francuska podstawą gotowania w ogóle Kuchnia francuska - każdy szef kuchni musi ją znać. Bo to podstawa, bardzo istotna baza. Uczy różnych sposobów przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu podawania dań, jest matką wielu...Kuchnia francuska - każdy szef kuchni musi ją znać. Bo to podstawa, bardzo istotna baza. Uczy różnych sposobów przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu podawania dań, jest matką wielu różnych kuchni. Nie wiem, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez naleciałości kuchni francuskiej.

Kuchnia francuska do prostych nie należy. Dania potrafią być skomplikowane, często są dobrym testem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają niesamowitej precyzji. Ale jest sporo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Duża liczba dań duszonych, na bazie wina.

Jest także zupa cebulowa. Najlepsza na świecie - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład łatwej kuchni francuskiej. Raptem kilka składników! Ale liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wielbicieli.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. blog kulinarny ze zdjęciami
W temacie przepisy blog warto poczytać również pozostałe informacje.
Polecam również przepisy blog
W temacie fotografia kulinarna warto poczytać również pozostałe informacje.
Na temat blog z przepisami to też niezłe info